Naar de voorpagina van de Staatskrant
Archief: Buurtkrant Hugo de Grootbuurt
Archief: Buurtkrant Hugo de Groot
De Buurtkrant Hugo de Groot verscheen in de periode 1975-1990 huis-aan-huis in de Hugo de Grootbuurt.
Archief als PDF

Hugo de Grootbuurt heeft zijn eigen krant
Half mei 1975 verscheen het tweede nummer van Buurtkrant Hugo de Groot. De naam zegt het al: dat is een krant voor bewoners van de Hugo de Grootbuurt.
In maart verscheen de krant voor het eerst. De oplage was toen nog maar klein, zodat hij slechts in een paar straten bezorgd kon worden. Van het tweede nummer zijn maar liefst 1500 exemplaren gedrukt, zodat elk gezin in de buurt nu een exemplaar in de bus krijgt.
Het initiatief voor de krant kwam van buurthuis 't Trefpunt. Maar al spoedig kwam een zelfstandige redaktie tot stand van buurtbewoners.
Het historisch archief van de Buurtkrant Hugo de Grootbuurt is bij het grof vuil gezet. Dit gebeurde in de periode rond de sluiting van het buurthuis. Door wie is niet bekend. Wij horen het graag indien u ontbrekende edities in uw bezit heeft! Doel is om op te komen voor de belangen van de buurtbewoners, om het persoonlijke kontakt tussen de bewoners te verbeteren en om de buurthuizen meer te laten betekenen voor de buurt. Je vindt die drie dingen dan ook terug in de inhoud van de krant.
Aan de ene kant lezen de bewoners van het gemeenteblok in de krant hoe een bespreking met wethouder Kuypers over de renovatie van hun huizen is afgelopen.
Op een andere pagina worden de bewoners van verpleegtehuis De Poort in het zonnetje gezet. In De Poort wonen merendeels oudere mensen, die over het algemeen niet echt ziek zijn, maar toch door een lichamelijke handicap sterk geïsoleerd zijn. De buurtkrant probeert dat isolement een beetje te doorbreken.
Een ander stuk in de krant laat zien hoe in 't Trefpunt de financiële kwesties niet door de staf maar door aktieve buurtbewoners worden geregeld.
Een van die kwesties is.....de buurtkrant. Een deel van de kosten wordt namelijk door dit buurthuis gedragen. Daarnaast wordt de krant gesteund door buurthuis De Reiger en door De Poort. Ook zijn er veel winkeliers die hun steentje bijdragen door een advertentie in de krant te zetten. Voorlopig is er genoeg om nog minstens drie, en hopelijk vier kranten te laten verschijnen vóór het einde van dit jaar.
Aan kopij is geen gebrek, want iedere bewoner kan in de krant zijn ei kwijt. Daarvoor staan drie brievenemmers in de buurt: op ‘t Trefpunt, in De Reiger en bij de Gooise kaashandel.
De redaktie van de wijkkrant wenst de Hugo de Groot-krant veel succes. We zijn immers geen konkurrenten. In tegendeel: we vullen elkaar prima aan.

(uit de Wijkkrant juni 1975, eerste jaargang nummer 2)

De Staatskrant - Bestgelezen Buurtkrant van Amsterdam West